Het Regenboogkoor

Muziek heeft een positief effect op mensen met dementie. Zingen spreekt namelijk verschillende hersendomeinen - taal, motoriek, emoties - tegelijk aan. Als medeoprichter van De Stem van ons Geheugen is woonzorgcentrum Den Olm pionier in het ontstaan van contactkoren in Vlaanderen. Bewoners zingen er samen met een familielid, mantelzorger of vrijwilliger in koor. Een vaste buddy geeft houvast zodat de bewonder in zijn/haar kracht gaat staan. De momenten van verbinding die dan ontstaan zijn onbetaalbaar. Welbevinden wordt 'welverbinden'. Niet alleen samen zingen, maar ook het samen beleven van de koorrepetitie, ieder op zijn manier, is waardevol. 

Sommige bewoners luisteren graag mee, sommigen bewegen mee op de muziek. Iedereen is welkom om een zinvol zangmoment samen te beleven. We zingen niet enkel gekende liederen, maar wagen ons aan het zingen van tweestemmige (koor)liederen en canons en ook anderstalige liederen. Bovenal primeert vooral de 'goesting' om samen e zingen. Muziektherapeut Kaat Hertecant organiseert en dirigeert de repetities terwijl pianist Geert Moris het geheel muzikaal begeleidt. 

2019 was een bijzonder jaar voor het Regenboogkoor. In januari kwam het op een ontroerende manier in beeld in de één-reeks 'Voor ik het vergeet' van Wannes Deleu.
Begin april reisde het koor op uitnodiging van de paus naar Rome, o.l.v. Filip Zutterman. Het was een hele onderneming, maar een unieke ervaring voor bewoners, mantelzorgers en medewerkers die meereisden.

Wil je als familielid of als vrijwilliger meezingen in het koor? Neem dan contact op met muziektherapeute Kaat Hertecant (email).

Bekijk hier de repetitiedata van het Regenboogkoor 2023-2024.