Het Regenboogkoor op audiëntie bij de paus

Het artikel met filmpje en getuigenissen over de reis naar Rome met het Regenboogkoor werd gepubliceerd op de website van Kerknet.

Hierbij de link: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/onvergetelijk-zelfs-voor-mensen-met-dementie-video

 

 Op dinsdag 2 april 2019 om 11u vertrok aan woonzorgcentrum Den Olm een bijzondere bus naar de luchthaven. Aan boord 14 zangers van het Regenboogkoor en hun mantelzorgers. Maar ook een zorgteam, artsen en vrijwilligers stapten op. Dat bracht het gezelschap op 56. Op uitnodiging van de paus vlogen ze naar Rome voor een persoonlijke audiëntie en om er te zingen op unieke locaties. Met deze reis droeg Den Olm een krachtige boodschap uit: kijk naar de mogelijkheden van mensen met dementie en er gaat een wereld open.

Natuurlijk was de reis een grote uitdaging, maar het was vooral een unieke kans. ‘Toen we de uitnodiging ontvingen, heb ik geen seconde getwijfeld. We doen dit - ‘hoe’ weet ik nog niet - maar we doen dit,’ zei directeur ouderenzorg Dirk Van Herpe. Zijn wens om dementie op een genuanceerde - ook hoopvolle - manier in beeld te brengen, was al voelbaar in de Eén-reeks ‘Voor ik het vergeet’. Reportagemaker Wannes Deleu verbleef een maand lang bij zijn grootmoeder in Den Olm. Uit die reportage bleek ook de kracht van samen zingen.

‘Door samen met de bewoners liedjes uit hun (en onze) jeugd te zingen voel ik met elk van hen een diepe verbondenheid, een emotie van hart tot hart, een moment van warme affectie en geluk. Hierdoor heb ik geleerd de mens achter het ziektebeeld van dementie met veel tederheid te omarmen,’ vertelde vrijwilligster Jenny die ook meereisde naar Rome.

Als mede-oprichter van De Stem van ons Geheugen, is woonzorgcentrum Den Olm pionier in het ontstaan van contactkoren in Vlaanderen. Het Regenboogkoor van Den Olm is zo een contactkoor, waarbij mensen met dementie samen met een mantelzorger zingen. Het koor repeteert wekelijks en trad al op in Leuven, Gent en in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal. En in april 2019 dus ook in Rome. Ze zongen er tijdens de eucharistieviering die kardinaal De Kesel voorging voor de Belgische gemeenschap en in de ambtswoning van de Belgische ambassadeur J. Cornet d’Elzius. Orgelpunt van de reis was de audiëntie bij paus Franciscus.

Binnen het reisschema, dat voldoende momenten van rust voorzag, bracht de groep ook een bezoek aan monumenten, tuinen en musea in Rome. De reis, het verblijf, de uitstappen en de optredens waren tot in de kleinste details voorbereid en getoetst op haalbaarheid en toegankelijkheid. ‘We zijn goed voorbereid maar willen ons ook laten verrassen door dingen die op ons af zullen komen, want ook dat is dementie. En heeft iemand het moeilijk, dan dragen we samen zorg voor elkaar,’ vulde directeur van Herpe aan. De logistieke ondersteuning was enorm, maar de voldoening groot. In dit verslag lees je meer over de audiëntie bij de paus.

Voor dit project vond Den Olm partnerschap en steun bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Ook het EDV streeft ernaar de visie van de maatschappij over mensen met dementie om te buigen en te verzachten. Dankzij deze Romereis zetten mensen met dementie een stap in de buitenwereld. Een krachtig signaal: het Regenboogkoor werd zo ambassadeur voor de 132.000 mensen met dementie in Vlaanderen.